Intervju med VD för Vivasan -Thomas Gottfried.

vivasan_se

Intervjuare är Peter Jørgensen, direktör Vivasan.Dk.
5 april 2014, Århus, Danmark

Thomas Gottfried, det är ett stort nöje att träffa dig i Danmark. Du är grundare och VD för ett av de mest snabbväxande företagen i världen: Vivasan. Vad är speciellt med Vivasan och Vivasans produkter?

– Tack, för att jag är här i Danmark och det är jag är mycket glad över. Vi har i dag vårt seminarium i Århus. Vad jag vill säga om Vivasan. Det mest speciella med Vivasan: För det första – vi är ett företag med många högutbildade människor i hela vår struktur -Vi arbetar i direkt marknadsföring, om vi kan säga så.

Det andra, som är det viktigaste, är våra produkter. Våra produkter är mycket effektiva och de är mycket hälsosamma för människor. Och under de senaste 17 åren har vi fått en hel del mycket bra erfarenhet och resultat. Folk är mycket nöjda med Vivasans produkter.

Vivasan är mycket välkänd för sina oljor, som är av hög professionell kvalitet. Vad är orsaken till sin speciella popularitet för eteriska oljor?

– De eteriska oljorna är grunden för alla våra produkter. Vi har plantager i Sydamerika, i Brasilien, och en hel del växter som vi får därifrån, eller från Frankrike och ex-Jugoslavien. Det viktigaste är att eteriska oljor är råvaran.

Eteriska oljor är naturens kraft, och du kan använda den ren som eteriska oljor eller så kan du använda den i våra produkter. I kosmetiska industrin, eller i kosttillskott industrin, har du två viktiga eteriska frågor: råvaru- och i själva produktionen. Men råvaran är det viktigaste. Råvara ska vara rena. Råvara kan vara extrakt, essenser eller aromoljor. Allt detta måste tillsammans vara av hög kvalitet. Och om råvaran är av hög kvalitet så kan du anta att produkterna har en hög kvalitet.

Kvaliteten på Vivasans produkter är mycket hög. Men hur lyckas du sälja dessa produkter till lägre priser? Normalt högkvalitativa produkter har mycket höga priser när jag går till affären, men Vivasan har lägre priser?

– Det är det speciella i vårt företag. Det första är – Jag har förklarat det redan, vi har vi våra plantager. Så vi kan styra produkten därifrån. Örterna växer upp och hur man gör dessa örter till oljor och extrakt är vad vi behöver. Den andra punkten är att vi har våra egna fabriker i Schweiz. Det är mycket viktigt. Vivasan har egna fabriker i Schweiz. Vivasan äger tre av dem i Schweiz. Och detta är i vårt företag. Nästa punkt är, vi säljer direkt till konsumenten. Vi har mer än 300 000 specialister arbetandes för Vivasan och konsumenter över hela världen. Vi producerar och levererar direkt till konsumenten. Så många etapper mellan produktion och konsument har vi inte i vårt företag. Vi kan sälja produkter med hög kvalitet mycket billigare än i andra företag.

Ekonomer förutspår att ännu fler företag kommer att använda samma typ av marknadsföring system som du säljer direkt till konsumenterna med. Tror du att det är ett hot mot Vivasan när andra företag också använder samma typ av distributionskanaler?

– Nej, det är bra för oss. Titta, vi har i vårt företag samma marknadsföring system sedan 17 år sedan som idag och vi har samlat på oss en hel del erfarenheter. Det kommer att komma en tid när ingen ser på reklam företag. Eller i reklam i tv eller reklam i tidningar. Och idag är det ett faktum: Människor som spenderar en massa pengar, i massmarknaden till exempel, kanske Red Bull eller Coca Cola, de spenderar en hel del pengar på reklam på TV. De gör inte detta nu. De sponsrar sportevenemang och så vidare. Eftersom människor inte gillar att se reklam i TV. Du vet, alla vet det.

Vår poäng eller vår inriktning till verksamheten är lite annan. Vi säljer direkt via sociala kontakter, nätverk över internet. Vi använder internet som vår plattform, våra kunder får direkt tillgång till företaget, vilket innebär att de får information om vårt företag, och de har tillgång till vårt företag. Jag är ordförande i bolaget och jag har många seminarier över hela världen varje år. Jag lever i flygplanet, inte hemma. Och detta är en typ av marknadsföring. Folk kan se mig, kan folk tala med mig, jag får direkt kunskap om kundernas preferenser. Det skiljer sig från andra företag.

Vivasan är ett marknadsföringsbolag. Och varför är jag inte rädd för konkurrenterna: Eftersom alla måste leta efter sin nisch. Alla måste leta efter sina klienter, för sina konsumenter. Du kan inte sälja till alla. Men alla vill till Vivasan eller alla vill till andra företag. Du måste hitta din nisch. Du kan bara göra detta endast inom vår direkta marknadsföring.

– Idag, i detta seminarium i Danmark, kommer du att tala om Vivasans affärssystem. Kan du kortfattat berätta om det viktigaste?

– När vi talar om vårt företag: Ena sidan har vi våra konsumenter, och jag kan se konsumenterna i vårt företag, redan efter 1, 15 eller 16 år. Vi är inte ute efter människor som köper en gång en produkt från oss och sedan glömmer vi dem. Nej, det här behöver vi inte. Vi tar hand om folket. Vi vill inte trycka på dem. Det är uppenbart. Vi är ett ärligt företag. De hittade oss och vi talar med dem. Och vi försöker svara på alla dessa frågor. För att göra detta på ett professionellt sätt, måste de ha ett Vivasan affärssystem. Ett affärssystem som alla förstår som vill delta i vår verksamhet.

Eftersom Vivasan ger människor möjlighet. Möjlighet att köpa produkten, för att må bra och så vidare. Men vi ger folket ännu en möjlighet att göra affärer. Ingen investering, med ingen investering. Detta är det viktigaste. Eftersom alla tror i direkt marknadsföring, väl i näringslivet i allmänhet, de måste investera en massa pengar, eller kanske folk kommer att lura mig och så vidare. I Vivasan har vi inte detta problem. Ingen investering. Om du vill delta i verksamheten, vad du behöver göra är att bara lyssna och tänka över, är detta för mig ett sätt jag vill gå, är det ett sätt där jag kommer att tjäna pengar. Detta är ett beslut av folket. Och affärssystemet är inget annat än ett schema, som en bild, och på den här bilden ser du hur du måste agera, vad du måste göra, och vilka steg du måste gå för att lyckas. Detta är en bruksanvisning för framgång. Jag tror att detta är det bästa sättet.

Vilka är de främsta orsakerna till Vivasan popularitet, i nästan hela världen, jag menar, Vivasan arbetar nu i 28 länder, det finns tusentals återförsäljare, jag antar miljontals konsumenter och siffrorna går upp varje år. Vilken är den främsta orsaken till detta?

– Titta, du måste vara ärlig. Detta är den första viktiga punkten. Du kan aldrig sälja en dålig produkt. En produkt som inte fungerar på det sätt som du lovar. Många företag har glömt att tänka på detta sätt. Detta är det första. Det andra steget: Du måste vara ärlig till folket. Du kan inte lova folk guld, som vi i Österrike säger berg av guld. Du ser, du går dessa steg och du kommer att få detta eller detta. Och detta kan jag lova er, och detta kan jag garantera dig. Och så kan du bestämma dig, jag vill ha det här eller vill jag inte här. Denna väg, produkt och företag, måste du vara ärlig med dina affärspartners och du måste vara ärlig mot dina konsumenter. Och om konsumenterna förstår: Jag köpte denna produkt, jag får denna effekt. Sedan börjar de tala. På ett bra sätt. De börjar tala med sina grannar, med sina släktingar, vilka som helst, med sina vänner. De börjar tala. Varjegång när de tala om något. Och om du är ärlig så de talar de bara bra saker om oss.  

– Thomas, tack för din förklaring och utmärkta produkter . Lycka till och god hälsa till dig.